Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Francie poslala na 15 let za mříže uneseného německého důchodce

  • 29
Francouzský soud poslal na patnáct let do vězení německého doktora, který byl před dvěma lety unesen z Německa do Francie. Únosce ho vinil ze smrti své čtrnáctileté dcery. Oběma protagonistům je přes 70 let.

Německý lékař Dieter Krombach si vzal bývalou manželku Francouze Andrého Bamberskiho a žil s ní a s její dcerou z prvního manželství v Německu. V červenci 1982 byla čtrnáctiletá Kalinka nalezena v posteli mrtvá. Podle Bamberskiho jí Krombach píchnul injekci, aby upadla do bezvědomí a mohl ji znásilnit.

Krombach to popíral. Francouzský soud ho ale už v roce 1995 odsoudil v nepřítomnosti k 15 letům vězení pro "záměrné násilí vedoucí k neúmyslné smrti". Německo ho však nevydalo a ani ho neobvinilo s odůvodněním, že důkazy proti němu jsou nedostatečné. Evropský soud pro lidská práva v roce 2001 rozhodl, že proces s Krombachem byl protiprávní.

V roce 1997 byl Krombach v Německu odsouzen ke dvěma letům vězení podmínečně a k pozastavení výkonu lékařské praxe, protože podle vlastního přiznání ve své kanceláři nadrogoval a znásilnil šestnáctiletou dívku.

V roce 2009 byl Krombach v Německu unesen. Zbitý se pak nad ránem objevil přivázaný k zábradlí poblíž budovy soudu ve východofrancouzském městě Mylhuzach.

Bamberski přiznal, že do toho byl zapleten. Řekl, že musel jednat, protože čas utíkal a on chtěl, aby byl Krombach souzen ve Francii. Nyní stojí kvůli únosu před soudem i on.

,
Témata: Důchodci