Předseda Národního sdružení Jordan Bardella při tiskové konferenci v rámci kampaně před volbami, které ve Francii proběhnou 30. června a 7. července (24. června 2024) | foto: AP

Cizincem ve vlastním městě. Přistěhovalci Bardellu nesnášejí, venkov uhranul

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Národní sdružení kráčí ve Francii k volebnímu vítězství, ne všude se však těší oblibě. Partaj Marine Le Penové a Jordana Bardelly sice v posledních měsících přebrala nadvládu nad obvody, kde ještě nedávno vládli konzervativci, města se silným zastoupením imigrantů však krajně pravicovou stranu nemohou vystát a spásu vidí v nové levicové koalici.

Jordan Bardella, lídr Národního sdružení, má šanci stát se příštím francouzským premiérem. Úspěch sbírá po celé zemi, jednou z mála výjimek je však paradoxně jeho rodné Saint-Denis, stotisícové město v metropolitní oblasti Paříže, které je zosobněním rozpolcenosti současné Francie. Třetina obyvatel je přistěhovaleckého původu, velká část z muslimských zemí.

Malé kavárny s croissanty se zde mísí s halal řeznictvími, na ulici se procházejí jak spoře odění Francouzi, tak muslimské ženy zahalené do hidžábů. Ruku v ruce s kulturními rozdíly jde i vysoká kriminalita. Bardella se netají tím, že takový obrázek jeho vlasti mu není po chuti. Právě dětství strávené v Saint-Denis ho donutilo vstoupit do politiky. „Na vlastní kůži jsem si zažil, jak se cítí člověk, který je cizincem ve svém vlastním městě. Sledoval jsem postupnou islamizaci místa, kde jsem vyrůstal,“ popsal na počátku června.

Všichni přistěhovalci a jejich potomci by měli mít právo říct, že to, co jsme od Francie získali, je jen zlomkem věcí, jež nám vzali.

Anasse Kazibmluvčí hnutí prosazujícího trockistickou permanentní revoluci

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se