Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příměří v ohrožení. Na Chrámové hoře se znovu střetli Palestinci s policií

  14:28aktualizováno  16:36
Izraelská policie se opět střetla s Palestinci na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Policisté u mešity Al-Aksá použili zábleskové granáty, Palestinci na ni házeli kameny a zápalné lahve. Dvacet lidí utrpělo zranění, po hodině se situace uklidnila. Kvůli předchozím potyčkám začaly 10. května boje Hamásu s Izraelem, které ukončilo až příměří z páteční jedné hodiny ráno. Hamás na pátek vyhlásil „den hněvu“.

V poledne se na Chrámové hoře konaly sváteční modlitby, protože pátek je v muslimském světě sváteční den. Na místo přišly tisíce Palestinců. Část z nich po modlitbách na místě demonstrovala na podporu Palestinců v Pásmu Gazy, jásali a mávali palestinskými vlajkami.

Mluvčí izraelské policie uvedl, že někteří z přítomných házeli kameny a zápalné lahve na policisty, kteří střežili brány ke komplexu. Strážníci je podle mluvčího vzápětí rozehnali. Policie podle fotografa Reuters proti Palestincům použila zábleskové granáty. 

Co střet vyvolalo, však nebylo bezprostředně jasné. Zhruba po hodině se situace uklidnila a izraelská policie se vrátila na své pozice u bran ke komplexu. Podle zdravotníků bylo zraněno dvacet Palestinců, z nichž dva byli převezeni do nemocnice. Izraelská média informovala, že Hamás na pátek vyhlásil den hněvu.

Komplex, jež leží na náhorní plošině Starého Města, které muslimové říkají Haram aš-Šaríf (Vznešená svatyně) a židé Chrámová hora, je proto nejcitlivějším místem izraelsko-palestinského konfliktu. Část západní stěny Chrámové hory tvoří Zeď nářků. Na vrcholu hory stojí Skalní dóm a mešita Al-Aksá. Ta je třetím nejposvátnějším místem islámu.

Izrael považuje celý Jeruzalém za své věčné a nedělitelné hlavní město, zatímco Palestinci chtějí, aby se jeho východní část, včetně opevněného Starého Města, stala hlavním městem jejich budoucího státu. Izraelskou anexi východního Jeruzaléma mezinárodní společenství neuznává.

Teprve v jednu ráno SELČ přitom začalo platit příměří po téměř dvou týdnech bojů mezi Izraelem a Hamásem z Gazy. Izraelští policisté 7. května zasáhli u mešity Al-Aksá a střety skončily zraněním 200 Palestinců a šesti policistů. Při dalším zásahu 10. května pak Izraelci použili také slzný plyn a zranili dalších 300 Palestinců.

Teroristé z Hamásu pak dali Izraeli do večera ultimátum na stažení policejních jednotek z Chrámové hory. Večer 10. května zahájil raketovou palbu, nejen kvůli střetům v Jeruzalémě, ale i úmyslu Izraele vystěhovat arabské rodiny ze čtvrti Šajch Džarráh ve východním části tohoto města.

Jedenáctidenní boje Hamásu s Izraelem nepřežilo 243 Palestinců. Novou bilanci v pátek oznámilo ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které dosud uvádělo, že je mrtvých 232. Nová těla se nyní našla v tunelech, které Izrael bombardoval a jež Hamás využívá k přepravě a uskladnění munice. Ministerstvo také oznámilo, že mezi mrtvými je 66 dětí a že 1 910 lidí bylo zraněno. Izrael má 12 obětí a přes 300 zraněných.

Palestinská samospráva, která vládne na Západním břehu Jordánu, tedy na území, kde se nebojovalo, chce na Izrael podat stížnost k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). Předseda tamní vlády Muhammad Ištajja řekl, že ve stížnosti bude poukaz na to, že Izrael spáchal válečné zločiny. Podle samosprávy byly zabity celé rodiny, pravděpodobně dvě desítky. Nálety způsobily také velké materiální škody.

Izrael ve čtvrtek navštívil na znamení podpory Svaté zemi český ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Spolu s izraelským ministrem Gabim Aškenazim a slovenským protějškem Ivanem Korčokem si ve městě Petach Tikva u Tel Avivu prohlédl budovy poničené palestinskou raketou. Řekl při tom, že Izrael má neochvějnou podporu České republiky a že má plné právo chránit své občany.

Nejsem schopen slov, řekl Kulhánek v Izraeli. Vyjádřil mu podporu Česka

K ukončení bojů vyzývaly mnohé státy po celém světě. Čína pak byla mezi prvními, kdo přislíbil pomoc Pásmu Gazy, a vyzvala k tomu také další země. 

Hodlá poskytnout milion dolarů (21 milionů korun) mimořádné pomoci a další milion v rámci humanitárního programu OSN. Dodá také Pásmu 200 tisíc dávek očkovacích látek proti covidu-19.

Norská ministryně zahraničí Ine Eriksenová Söreideová řekla, že je Norsko znepokojeno množstvím škod v Gaze, utrpením, jímž prošlo tamní obyvatelstvo a také velkou měrou ničení. Oslo oznámilo navýšení humanitární pomoci Gaze o 30 milionů norských korun (75 milionů korun), které půjde nad rámec 71 milionů norských korun, jež už Norsko letos poskytlo.

Generální tajemník Norské rady pro uprchlíky (NRC) Jan Egeland řekl, že normální situace zdaleka nenastala. „Teď, když zbraně utichly, nepleťme si tento klid s normální situací,“ řekl. Podle něj musí politici v USA, Evropě a arabském světě „tlačit Izrael a Palestince k řešení, které skoncuje s touto neudržitelnou nespravedlností“.

10. května 2021

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití. Padající kusy ledu měly někde i téměř 10 centimetrů. Výstraha platila až do noci pro celé území. První...

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo dítě a dvě ženy utrpěly zranění, uvedla stanice N1. Záhřeb předá vyšetřování českým úřadům. Podle...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin Schmarcz na bývalého policistu Roberta Šlachtu v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima News....

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele, ponorka na jaderný pohon Kazaň mezitím zamířila na sever. Objevila se u floridského pobřeží, kde ji...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém Těšíně zabil padající strom člověka, řekla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Kvůli...

Žena málem vykrvácela, soud rozhodne o trestu za odpálení petardy ve vagině

Krajský soud v Plzni vynese rozsudek nad Ukrajincem, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně zranil svoji manželku. Nejprve ji zbil a pak jí do vaginy zasunul petardu a zapálil...

Bolivijská armáda se v sídle prezidenta pokusila o puč, generála v čele zadrželi

Bolivijská armáda ve středu vstoupila do prezidentského paláce v metropoli La Paz. Prezident Luis Arce ji vyzval k opuštění sídla a apeloval na obyvatele, aby se postavili proti státnímu převratu....

K výhodnému ročnímu předplatnému iDNES Premium rozdáváme kola za milion korun

Nová letní soutěž pro čtenáře iDNES Premium přináší jízdní kola od TSBOHEMIA.CZ za milion korun. Hrát může každý uživatel, který si od čtvrtka 27. června aktivuje minimálně roční členství, případně...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů dolní komory parlamentu čítá 159 jmen, ale prezident Petr Pavel, který seznam obdrží, se jím nemusí...

Kellnerová s partnerem koupili hotel v Krkonoších. Součástí je atomový bunkr

Novým majitelem čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně se stal právník a investor Tomáš Otruba,...

Nahé šaty Kate Mossové. Prosvítily je blesky, odstartovaly hvězdnou kariéru

Seriál Byl to jeden z momentů, který definoval devadesátá léta. Jednoduché šaty, které dokonale odhalily tělo své nositelky,...

Manželka řekla, že o peníze se mi postará, což udělala, říká Dvořák

Kdysi mu slíbila, že ho zbaví starostí o peníze a své slovo splnila. Jája, manželka Josefa Dvořáka, pečuje o svého...

Velká proměna Michala Davida: dvacet kilo dole. Žádné pivo, ale fitko a tenis

Michal David (63) zhubl v posledních měsících dvacet kilo a cítí se výborně. V rozhovoru pro iDNES.cz muzikant...

Příběh Vlaďky: Jsem v šoku. Manžel má milenku, je starší a ošklivější než já

Neříkám, že naše manželství nemělo žádné mouchy, ale myslela jsem si, že nám to docela klape. Pravda je ale někde...