Putin s delegací dorazil do KLDR, po dvou dnech odletí do Vietnamu

  • 28
Letadlo s ruským diktátorem Vladimirem Putinem v úterý večer přistálo v Pchjongjangu. Šéf Kremlu tak zahájil dvoudenní návštěvu Severní Koreje, při níž se setká s tamním vůdcem Kim Čong-unem. Putina doprovázejí ministr obrany Andrej Belousov, ministr zahraničí Sergej Lavrov a zástupci vesmírné agentury Roskosmos.

Šéf Kremlu vpředvečer návštěvy oznámil, že Moskva hodlá s KLDR podepsat „komplexní dohodu o strategickém partnerství“, jejíž součástí by měla být i bezpečnostní spolupráce.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg upozornil, že Putinova návštěva totalitní země má „mezinárodní přesah“. „Ukazuje a potvrzuje velmi blízké vztahy mezi Ruskem a autoritářskými státy, jako je Severní Korea,“ řekl Stoltenberg ve Washingtonu. „Tato skutečnost také dokazuje, že naše bezpečnost není regionální, ale globální,“ uvedl.

Rusko od počátku své invaze na Ukrajinu upevnilo vztahy se zeměmi znepřátelenými se Spojenými státy, jako je například Severní Korea nebo Írán.

Pchjongjang se chystá na Putina, Rusko zahájilo manévry v Pacifiku

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v Putinově návštěvě vidí „zoufalou snahu“ o prohloubení vztahů ze zeměmi, které by mohly podpořit ruské vojenské aktivity na Ukrajině. Šéf diplomacie Spojených států to podle Reuters v úterý prohlásil na společné tiskové konferenci se Stoltenbergerem, které předcházela schůzka obou diplomatů.

USA a Ukrajina v lednu Kreml obvinily, že na ukrajinské území útočí zbraněmi dodávanými z KLDR, což je v rozporu se sankcemi OSN proti Severní Koreji, k nimž se Rusko dříve samo zavázalo. Moskva tuto informaci nekomentovala.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un navštívil Putina v Rusku minulé září. Podíval se například na kosmodrom Vostočnyj na Dálném východě. Putin také Kimovi slíbil, že Moskva pomůže Pchjongjangu s vývojem satelitů.

Do severokorejského Pchjongjangu přiletí na návštěvu ruský prezident Vladimir Putin. (18. června 2024)

V hlavním městě KLDR Pchjongjangu se na Putinův příjezd pečlivě připravili Portréty ruského diktátora visí na všech pouličních stožárech, střídají se tu s ruskou vlajkou a nápisem „Vítejte, Putine!“. Putin byl na poslední oficiální návštěvě v KLDR před 24 lety.

Obě země podle severokorejského vůdce Kim Čong-una spojuje „neochvějné bratrství ve zbrani“, poznamenala agentura AFP. Úřady už dříve uvedly, že Moskva chce s KLDR „prohloubit spolupráci ve všech oblastech“.

Cestou do KLDR se Putin zastavil v Jakutsku, kam přiletěl poprvé po deseti letech, uvedla agentura Interfax. Před Putinovou návštěvou ruské ministerstvo obrany oznámilo cvičení ruské flotily v Tichém oceánu, Japonském a Ochotském moři. Účastní se jej kolem 40 plavidel a kolem dvou desítek letadel a vrtulníků. Manévry potrvají do 28. června.

Po návštěvě Severní Koreje odcestuje Putin do Vietnamu, kde v Hanoji stráví dva dny od 19. do 20. června.

,