Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Selhala ochranka? Tragédie byla blízko, střelce od Trumpa dělily desítky metrů

  9:58aktualizováno  12:54
Atentátník, který se pokusil zastřelit exprezidenta Donalda Trumpa, se podle tajných služeb dostal překvapivě blízko svému cíli. Geolokační snímky ukazují, že byl necelých 150 metrů od Trumpa, mohl jej tedy poměrně snadno zasáhnout. Střelec se registroval jako republikán, daroval ale peníze prodemokratickému projektu.

„Byli jsme milimetry od toho, abychom ztratili bývalého prezidenta Trumpa,“ uvedl pro CNN bývalý agent tajných služeb Jonathan Wackrow. „Tohle se nesmí opakovat,“ dodal s tím, že nyní je na tajných službách, aby analyzovaly, jak je možné, že měl střelec na bývalého prezidenta čistý výhled.

Podle tajných služeb atentátník vystřelil několikrát z „vyvýšeného místa“. Stanice CNN pomocí analýzy veřejně dostupných snímků místa zjistila, že nacházel na střeše budovy vzdálené 120 až 150 metrů od místa volebního shromáždění.

Agentura AP dodává, že na tuto vzdálenost by slušný střelec mohl zasáhnout cíl velikosti člověka. Například rekruti americké armády musí v základním výcviku ze 150 metrů útočnou puškou M16 zasáhnout zmenšenou siluetu v lidské velikosti. Její civilní verzí je AR-15, kterou měl zabitý střelec.

Selhání ochranky, říká svědek

Svědek pokusu o atentát Greg Smith sdělil BBC, že hned poté, co spatřil podezřelého, upozornil ozbrojené složky na místě. „Ukazovali jsme na něj, policie kolem něj kroužila na zemi,“ sdělil. „Říkali jsme: ‚Hej, támhle na střeše je muž s puškou‘... a policisté nevěděli, co se děje,“ dodal.

„Říkal jsem si ‚proč Trump pořád mluví? Proč ho ještě neodvedli pryč z pódia?‘ Pak už jsem jenom slyšel pět výstřelů,“ popsal celý incident Smith.

ANALÝZA: Výstřel na Trumpa oživuje temné duchy minulosti a změní Ameriku

Smith se podle svých slov snažil upozornit bezpečnostní složky tři až čtyři minuty. Ty ale atentátníka neviděly zřejmě kvůli sklonu střechy, na které stál. „Proč tu nestály tajné složky na všech střechách? Není to velké místo. Tohle je bezpečnostní selhání, na sto procent,“ má jasno Smith.

Svěděk reportérům také popsal, co se dělo po samotných výstřelech. Podle jeho slov příslušníci tajných služeb vyšplhali na střechu, ze které atentátník střílel. „Mířili na něj zbraněmi a ujišťovali se, že je mrtvý,“ sdělil.

Další svěděk události, muž jménem Jason, upozornil na rychlou reakci Trumpovy ochranky. „Viděli jsme tajnou službu, jak naskákala na Trumpa, aby ho ochránila. Všichni byli na zemi velmi rychle,“ popsal pro BBC. Nedlouho poté, co byl střelec zlikvidován se Trump zvedl. „Byl trochu zakrvácený, krvácelo mu ucho. Ale vstal, byl živý a dýchal,“ uzavřel Jason.

Zvednutá pěst jako gesto nezlomnosti. Atentát na Trumpa stvořil ikonické fotky

Také podle AP je celá událost pro tajné služby pověřené ochranou exprezidenta „ohromné selhání“. Záhy začalo vyšetřování všech okolností, které pokusu o atentát předcházely.

Na tiskové konferenci ohledně pokusu o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa zvláštní agent FBI Kevin Rojek připustil, že je překvapivé, že se střelci podařilo vystřelit hned několikrát. „Stále analyzujeme, co měly tajné služby na místě k dispozici, a porovnáváme to s tím, co se potenciálně mohlo přihodit,“ doplnil.

ANALÝZA: Výstřel na Trumpa oživuje temné duchy minulosti a změní Ameriku

„Bude následovat dlouhé vyšetřování, abychom byli schopni určit, co přesně se stalo, jak mohl mít útočník přístup k místu, jaký typ zbraně měl. Tohle všechno zabere dny, týdny a měsíce vyšetřování,“ dodal.

Podplukovník George Bivens ze státní policie Pensylvánie dodal, že vyšetřování pomůže úřadům zjistit, kde byly nedostatky a co mohou udělat, aby se v budoucnu neopakovaly.

Střelec nemá žádné kriminální záznamy

Střelec, který se pokusil o atentát, byl dvacetiletý Thomas Matthew Crooks. V době činu u sebe neměl žádné doklady totožnosti, takže agenti museli prověřit jeho DNA a získat biometrické potvrzení, uvedl Rojek.

Mladý muž neměl žádné dřívější kriminální záznamy. Podle volebních databází se registroval jako republikán a letos by to bylo poprvé, co by vzhledem ke svému věku mohl volit.

Trumpa při pokusu o atentát trefili do ucha. Střílel mladý republikán, nepřežil

Z federálních záznamů také vyplývá, že Crooks v lednu 2021 daroval prostřednictvím demokratické dárcovské platformy ActBlue 15 dolarů liberální skupině Progressive Turnout Project, která usiluje o znovuzvolení demokratického prezidenta Joe Bidena.

Střelcova rodina se nechtěla s médii bavit. Crooksův otec řekl stanici CNN, že se snaží zjistit, „co se to sakra děje“, ale že si nejdřív promluví s orgány činnými v trestním řízení, než se vyjádří ke svému synovi.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zemřel herec Rudolf Jelínek. Český James Bond i parašutista z Atentátu

Ve věku 89 let zemřel herec Rudolf Jelínek. Ztvárnil desítky filmových, televizních a divadelních rolí, působil i v dabingu. Známý byl například díky roli majora Hradce v seriálu 30 případů majora...

10. srpna 2024  10:38

Ukrajinci měli možnost zničit tucty ruských stíhaček. Američané to zakázali

Ukrajinci v červnu mohli zničit tucty ruských stíhacích bombardérů Suchoj Su-34, které se nacházely na ruské letecké základně Malševo Voroněže a byly dostatečně blízko na úder americkými raketami...

7. srpna 2024  15:40

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusko je možná jen dny od úplného kolapsu železnice, říká analytik Visingr

Rozstřel

Rusku hrozí kolaps na železnici. Na druhé straně ruská armáda úspěšně postupuje v oblasti Donbasu. Navíc se jí daří v poslední době úspěšně improvizovat, a to například v případě naváděných...

7. srpna 2024  9:30

Kus římsy spadl v centru Prahy na zastávku MHD. Zasáhl muže, ten zemřel

V ulici Lazarská v centru Prahy spadl ze střechy kus římsy přímo na tramvajovou zastávku. Zasáhla muže, který i přes pomoc záchranářů vážným zraněním podlehl. Ulice je už opět průjezdná. Policie...

8. srpna 2024  12:14,  aktualizováno  14:26

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlatá japonská oštěpařka přivezla olympijskou medaili domů. Do Domažlic

Vedení města Domažlic v pondělí slavnostně přivítalo před radnicí olympijskou vítězku v hodu oštěpem Haruku Kitagučiovou a jejího trenéra – domažlického rodáka Davida Sekeráka.

12. srpna 2024  21:30

Ve Vítkovicích hoří průmyslová hala, černý dým je vidět na kilometry daleko

V ostravském obvodu Vítkovice vypukl požár, podle záběrů na sociálních sítích jde o jednu z průmyslových hal v Halasově ulici. Plameny likviduje dvanáct jednotek hasičů, používají také výškovou...

14. srpna 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

V Uherském Ostrohu se vlak srazil s autem, řidiče převezl vrtulník do nemocnice

Nehoda na železničním přejezdu v Uherském Ostrohu přerušila dnes ráno na tři hodiny provoz na trati mezi Uherským Hradištěm a Veselím nad Moravou. Na místě zasahoval i záchranářský vrtulník. V tuto...

14. srpna 2024  10:10

Zastánci ruské agrese jsou svině. A selhání Petra Pavla chápu, říká Foltýn

Premium

Je hodně slyšet a jeho výroky vytáčejí velkou část veřejnosti. Vládní koordinátor pro potlačování dezinformací, plukovník Otakar Foltýn, obhajoval v rozhovoru pro MF DNES svou práci a vyjádřil se...

14. srpna 2024

Po útoku v Gaze zemřela čtyřdenní dvojčata, otec právě vyzvedával rodné listy

Při zatím posledním útoku izraelských sil v Pásmu Gazy zemřela i novorozená dvojčata. Jejich otec o jejich smrti nejdříve nevěděl, během bombardování byl vyzvednout jejich rodné listy. Při návratu...

14. srpna 2024  9:56

Naked Attraction ukazuje, jak vypadá reálné lidské tělo. Bez filtrů a retuší
Naked Attraction ukazuje, jak vypadá reálné lidské tělo. Bez filtrů a retuší

Reality show Naked Attraction bude seznamovat Čechy a Slováky. Televize Óčko získala licenci na její česko-slovenskou verzi, kterou nyní usilovně...

Miss Paříž, říkají německé běžkyni na olympiádě. Patří mezi nejkrásnější atletky

Alica Megan Schmidtová (25) patří mezi nejkrásnější atletky světa. Na letních olympijských hrách ve Francii dostala...

Češi si na Lanzarote koupili vilu. Čekali problémy, ale bylo to ještě horší

Seriál Radka a Jakub Valovi jsou manželé a architekti ze studia OOOOX, kteří si na Lanzarote koupili starší vilu. Opravy...

Zemřel herec Rudolf Jelínek. Český James Bond i parašutista z Atentátu

Ve věku 89 let zemřel herec Rudolf Jelínek. Ztvárnil desítky filmových, televizních a divadelních rolí, působil i v...

Lidí se syndromem Petera Pana přibývá. Jak je poznat a (ne)pustit k sobě

Syndrom Petera Pana je označením pro chování dospělých lidí, kteří nikdy plně nedozráli. Brání se přijmout dospělé...

Otázka za milion: Kam byste emigrovali z Česka, pokud byste museli?

Česko je krásná a bezpečná země. Ale svět je v posledních letech velmi vrtkavý a změnit se může cokoli. Přemýšleli jste...