Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Republikáni potvrdili nominaci Trumpa, viceprezidentem kritik pomoci Kyjevu

  7:36aktualizováno  22:24
Jako kandidát na viceprezidenta Spojených států půjde po boku Donalda Trumpa do listopadových voleb republikánský senátor J. D. Vance, oznámil exprezident na své sociální síti Social Truth. Před vstupem do vrcholné politiky Vance Trumpa ostře kritizoval, později se však stal jeho hlasitým obhájcem. Republikáni krátce na to potvrdili na sjezdu nominaci Trumpa.

„Po dlouhých úvahách a přemýšlení... jsem se rozhodl, že tou nejlepší osobou na převzetí funkce viceprezidenta Spojených států je senátor J. D. Vance ze skvělého státu Ohio,“ uvedl Trump.

Někdejší šéf Bílého domu si tak vybral relativně mladého volebního partnera: Vanceovi je 39 let, což je přesně polovina Trumpova věku. Ve vrcholné politice je poměrně nezkušený, neboť do Senátu byl poprvé zvolen v roce 2022 a předtím žádnou volenou funkci nezastával.

Obrázky republikánského kandidáta a bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa na obrazovkách během prvního dne republikánského sjezdu (15. července 2024)

Po vstupu do Kongresu se ale rychle stal jednou z tváří nového křídla Republikánské strany, které následuje Trumpův vzor.

Podle deníku The Wall Street Journal za svůj vzestup v Republikánské straně vděčí „bezkonkurenční schopnosti formulovat principy nového konzervativního hnutí“.

To je založené na tvrdé kontrole hranic, zavádění cel, významných ekonomických intervencích státu a na ústupu USA ze světové scény, píše list.

Vance je v Kongresu jedním z lídrů odporu vůči vyzbrojování Ukrajiny. V únoru 2022 řekl, že je mu „vcelku jedno, co se stane s Ukrajinou“. Dodal, že prezident Joe Biden se nestará o hranici vlastní země, ale zaměřuje se na hranice země, „která mě nezajímá“.

Je také odpůrcem potratů a podporovatelem takzvané tradiční rodiny. Prosazoval uvalení cel na Čínu a podporuje americké financování Izraele v probíhající válce s teroristickým hnutím Hamás.

Trump zvládá roli mučedníka skvěle, z atentátu bude těžit, míní amerikanista

O jeho výběru jako kandidáta na viceprezidenta se spekulovalo několik měsíců, přičemž média v posledních týdnech uváděla, že Trump vybírá mezi senátory Vancem a Markem Rubiem a guvernérem Severní Dakoty Dougem Burgumem.

Bude sloužit Trumpovi, reagoval Bidenův štáb

Podle agentury AP je Vance z této trojice zřejmě nejvíce „ideologicky sladěný“ s prezidentským kandidátem. Ve svém věku také přináší „kontrast mileniála vůči dvěma starším mužům v čele kandidátek“ dvou hlavních politických stran v USA - tedy Trumpa a demokratického prezidenta Joea Bidena.

Bidenův štáb ihned Vance kritizoval jako někoho, kdo bude sloužit Trumpovi, i kdyby to znamenalo „porušovat zákony“.

Prohlášení kampaně připomíná, že Trumpův viceprezident z prvního funkčního období Mike Pence odmítl po minulých prezidentských volbách podpořit snahu zablokovat Trumpovu porážku, a tvrdí, že Vance by to udělal. Opírá se přitom o jeho vyjádření, že by v Penceově pozici výsledek regulérních voleb neuznal.

Senátor vystupuje jako J. D. Vance, jeho celé jméno je James David Vance. Pochází ze skromných poměrů, vyrůstal ve městě Middletown na jihozápadě Ohia.

Střelili ho? Právě se stal prezidentem. Jak svědci prožívali atentát na Trumpa

Své složité dětství, kdy jej vychovávali především prarodiče z matčiny strany, popsal v knížce Hillbilly Elegy z roku 2016, která jej proslavila v USA i v zahraničí.

Zároveň byla označována za jednu z knih, která vysvětlovala úspěch Trumpa v tehdejších prezidentských volbách.

Dříve Trumpa popisoval jako „idiota“

Sám Vance ale před osmi lety Trumpovým fanouškem nebyl. V rozhovorech se tehdy označoval za někoho, kdo „nikdy“ Trumpa nebude podporovat, a popisoval jej jako „idiota“ nebo člověka nezpůsobilého k výkonu prezidentské funkce. Po vstupu do politiky ale řekl, že se v Trumpovi zmýlil.

„Nemyslel jsem si, že bude dobrým prezidentem,“ uvedl nedávno v rozhovoru s televizí Fox News. „Byl skvělý prezident. A to je jeden z důvodů, proč tak tvrdě pracuju na tom, aby dostal druhý mandát,“ dodal.

Smířili se s výhrou Trumpa. Útok ztišil výzvy demokratů k výměně Bidena

Trump ve svém prohlášení připomenul, že Vance v minulosti sloužil u námořní pěchoty a absolvoval práva na Yaleově univerzitě. „Jako viceprezident bude J. D. dál bojovat za naši ústavu, stát po boku našich vojáků a udělá všechno, aby mi pomohl udělat Ameriku znovu skvělou,“ pokračuje příspěvek. Trump v něm poblahopřál i Vanceově manželce Ushe, s níž má senátor tři děti.

Sjezd se koná necelé čtyři měsíce před volbami a jen dva dny poté, co se Trump stal terčem atentátu při mítinku s voliči ve státě Pensylvánie.

Republikáni i útvar zodpovědný za bezpečí prezidentů a exprezidentů USA po útoku 20letého střelce hovořili o posilování bezpečnostních opatření, stranická konference však postupuje podle původních plánů.

Možnost spojit zemi

Podle AP momentálně ve straně panuje hněv a tíseň, někteří její představitelé nicméně ve světle atentátu volají po klidu a snížení napětí na politické scéně.

Americký tisk si v této souvislosti všímal změny v rétorice někdejšího prezidentského kandidáta Viveka Ramaswamyho, který v minulosti vystupoval velmi bojovně, v pondělí ovšem na jedné z doprovodných akcí sjezdu varoval před nahlížením na spoluobčany jako na „nepřátelské bojovníky“.

Nastal čas zchladit politickou rétoriku, vyzval Biden. Násilí není řešením, dodal

Trump s projevem vystoupí až na závěr sjezdu ve čtvrtek. Sám již avizoval, že přednese zcela jiný projev, než jaký zamýšlel před sobotním pokusem o vraždu. „Je tu možnost spojit zemi, možná celý svět. Projev bude hodně jiný, hodně odlišný, než by byl před dvěma dny,“ uvedl Trump.

Úvod konference provázely menší protesty proti politice republikánů. Podle AP se poblíž dějiště sjezdu shromáždily stovky aktivistů, kteří volali po zachování přístupu k potratům či ochraně práv imigrantů a protestovali také proti válce v Pásmu Gazy.

Trump v kampani slibuje extrémní protiimigrační opatření včetně „největší deportace“ přistěhovalců v dějinách USA, od republikánských zákazů potratů se ale distancuje poté, co jím jmenovaní soudci pomohli předloni eliminovat federální právo na ukončení těhotenství.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zastánci ruské agrese jsou svině. A selhání Petra Pavla chápu, říká Foltýn

Premium

Je hodně slyšet a jeho výroky vytáčejí velkou část veřejnosti. Vládní koordinátor pro potlačování dezinformací, plukovník Otakar Foltýn, obhajoval v rozhovoru pro MF DNES svou práci a vyjádřil se...

14. srpna 2024

Lidé zapomenou a odpustí, říká pravý brašnář Tlustý. Petrův ho z firmy vyhodil

Premium

Když před několika dny Ivan Petrův, majitel firmy Brašnářství Tlustý, na sociálních sítích oznámil, že se schyluje k insolvenci, pokud se významně nezvýší prodeje, zvedla se vlna solidarity. E-shop...

15. srpna 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrušený koncert, paralyzované letiště. Bouřky se přesunuly z Čech na Moravu

Všemi částmi Čech od nedělního poledne postupně prošly intenzivní bouřky a přes Vysočinu se přesunuly na Moravu. V Brně bouře přerušila Festival Špilberk. Na Zbirožsku v úhrnech srážek naměřili až...

18. srpna 2024  12:23,  aktualizováno  21:49

Zlatá japonská oštěpařka přivezla olympijskou medaili domů. Do Domažlic

Vedení města Domažlic v pondělí slavnostně přivítalo před radnicí olympijskou vítězku v hodu oštěpem Haruku Kitagučiovou a jejího trenéra – domažlického rodáka Davida Sekeráka.

12. srpna 2024  21:30

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel člen party žlutých trabantů. Bojoval se svými démony, smutní kolegové

Parta cestovatelů, která cestuje po světě pod názvem Trabantem mezi kontinenty přišla o svého polského člena Radka. Informovali o tom informovali v neděli na sociální síti Facebook. „Není jasné, proč...

11. srpna 2024  12:18

Zrušený koncert, paralyzované letiště. Bouřky se přesunuly z Čech na Moravu

Všemi částmi Čech od nedělního poledne postupně prošly intenzivní bouřky a přes Vysočinu se přesunuly na Moravu. V Brně bouře přerušila Festival Špilberk. Na Zbirožsku v úhrnech srážek naměřili až...

18. srpna 2024  12:23,  aktualizováno  21:49

Kamčatská sopka vyvrhla popel devět kilometrů vysoko, pro letadla platila výstraha

Na ruském poloostrově Kamčatka začala o víkendu erupce sopky Šiveluč. Vulkán vyvrhl popel až do výše devíti kilometrů. Oznámili to odborníci z vulkanologického a seismologického institutu při ruské...

18. srpna 2024  10:09,  aktualizováno  21:17

Malé obce slučování odmítají. Bojí se vylidnění, sporů i ztráty své důležitosti

Premium

Domky uprostřed polí lemují oprýskaný kostel. Na návsi však najdete opravené chodníky i ulice a obecní úřad čerstvě po rekonstrukci. Rozvoj obce Starkoč ve Středočeském kraji je patrný. Obavy zde...

18. srpna 2024

Stíhačky F-16 Ukrajině pomohou, ale jak moc? Bude záležet na povolení z USA

Ukrajina před pár týdny získala první stíhačky F-16, které jsou oproti migům a suchojům, kterými dosud disponovala, významným technologickým skokem. Celkem by jich měla získat osmdesát, ale jejich...

18. srpna 2024  19:48

Stárnutí není postupné a pomalé. Dvě věková období nesou masivní změny

Pořád je to dobré, fakt se držím, říkáme si. A potom vyskočí vrásky, začne se vynořovat pocit únavy, objevují se...

Jeho coming out byl jako rána do srdce, říká Schumacherova exmanželka

Cora Schumacherová (47) se poprvé vyjádřila ke coming outu svého bývalého manžela Ralfa Schumachera (49). Bývalý pilot...

Lidé zapomenou a odpustí, říká pravý brašnář Tlustý. Petrův ho z firmy vyhodil

Premium Když před několika dny Ivan Petrův, majitel firmy Brašnářství Tlustý, na sociálních sítích oznámil, že se schyluje k...

Po plastice mě přestali poznávat, lituje Baby z Hříšného tance v 64 letech

Film Hříšný tanec vtrhl do kin v roce 1987. Tehdy sedmadvacetiletá Jennifer Grey (64) v něm ztvárnila roli o deset let...

Lidí se syndromem Petera Pana přibývá. Jak je poznat a (ne)pustit k sobě

Syndrom Petera Pana je označením pro chování dospělých lidí, kteří nikdy plně nedozráli. Brání se přijmout dospělé...